20/01/2014

5 interviewtips voor bedrijfsfilms

Vertel eens iets over jezelf…’ Een vraag waar bijna iedereen spontaan van stilvalt. Die stel je dus niét als je mensen interviewt voor een bedrijfsfilm. Maar wat moet je wél vragen? Hoe laat je de ander doorpraten zónder mondeling in te grijpen? En hoe breek je het ijs? Doe je voordeel met deze 5 tips: 

  1. Leef je in! 

Bereid je goed voor en leef je in in de persoon die je gaat interviewen. Lees je in (op Twitter, LinkedIn, Facebook, interviews) en zoek naar persoonlijke details (kindje geboren, prijs gewonnen, gekke hobby). Begin daarmee en het ijs is gebroken.

  1. Net als bij de arts...

Kom je bij de arts voor een operatie, dan wil je ook vooraf weten wat je staat te wachten. Hetzelfde geldt voor een filminterview. Vertel bij de ontvangst duidelijk wat de te interviewen persoon kan verwachten, wat hij (niet) moet doen, wat ‘m gevraagd wordt, hoe lang het duurt. Dat geeft rust.

  1. Stel iemand op z’n gemak

Begin het interview met een lach. Dan ontspant je gesprekspartner zich vanzelf. Zeg tussendoor regelmatig iets positiefs over hoe hij ‘t doet. Dat geeft zelfvertrouwen die je ook in de film terug gaat zien.

  1. Cut! Maar dan anders…

Is iemand lekker op dreef, maar wil je eigenlijk iets heel anders weten? Maak dan gebruik van z’n adempauze. Of zeg gewoon vriendelijk ‘even tussendoor…’. Dat komt heel natuurlijk over en zo heb je de grip weer terug.

  1. Gebruik je mimiek

Knikken = ‘ga maar lekker door’. Stilte laten vallen en wenkbrauwen omhoog = ‘wil je de zin herhalen?’ Handige trucjes omdat je filminterviews natuurlijk zo min mogelijk met woorden wilt onderbreken. Probeer het ‘ns uit op je collega’s!

Workshop filminterviews

Wil je meer weten en zélf sterke filminterviews kunnen afnemen? We helpen je graag! Met een workshop filminterviews op maat bijvoorbeeld, in samenwerking met Blik Filmcommunicatie en presentatrice Sanny Verhoeven. In korte tijd leer je de fijne kneepjes van het vak.

Bel of mail ons even.